PFAS Event

De Vlaamse overheid nodigt u uit op het tweedaagse event ‘Een pro-actieve en systemische aanpak van PFAS-vervuiling & Lancering Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken’ op 1 en 2 februari 2024 in het Congrescentrum Vestar in Antwerpen.

Over het evenement

De Vlaamse overheid nodigt u uit op het tweedaagse event ‘Een pro-actieve en systemische aanpak van PFAS-vervuiling & Lancering Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken (KIS vzw)’ op 1 en 2 februari 2024 in het Congrescentrum Vestar in Antwerpen. 

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU zullen we kennis delen en inzichten ontwikkelen rond:

  1. het uitfaseren van PFAS en PFAS-houdende producten,
  2. het voorkomen en beperken van emissies en verliezen,
  3. het inventariseren en minimaliseren van de verspreiding van de verontreiniging en de blootstelling van de bevolking,
  4. het saneren van verontreinigde locaties en de behandeling of verwijdering van afvalstoffen,
  5. bescherming volksgezondheid en communicatie

Het wordt een inspirerende en internationale tweedaagse met tal van deskundige sprekers van over de hele wereld en  workshops, werkbezoeken, interactieve sessies en vele netwerkmogelijkheden, waarin kennis over PFAS kan worden uitgewisseld en gezamenlijke acties opgezet kunnen worden.

Programma

Lancering KIS Kenniscentrum

Tijdens het PFAS event wordt de recente lancering van het Kenniscentrum Innovatieve saneringstechieken, KIS, vzw in de kijker gezet met een aantal activiteiten op 2 februari.

Plenaire sessie: ‘Kenniscentrum voor Innovatieve Remedietechnieken – KIS vzw:  Een nieuwe gemeenschap om innovatie, samenwerking en kennis over zeer zorgwekkende stoffen te stimuleren’

  • Openbare Afvalstoffenmaatschappij in de regio Vlaanderen (OVAM) – Werner Annaert, Algemeen Directeur OVAM: Hoe OVAM omgaat met de PFAS-crisis en waarom de oprichting van KIS hierin een belangrijke rol speelt.
  • Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) – Johan Gemoets, Projectmanager VITO & Voorzitter van de bestuursorgaan van KIS vzw: Missie en activiteiten van het Kenniscentrum voor Innovatieve Remedietechnologieën (KIS vzw).
  • Remediatiesector OVB (Vereniging van remediatiebedrijven) – An Smet, Algemeen Directeur bij Envisan binnen de Jan de Nul Group: Wat levert het op voor bedrijven? Welke uitdagingen zullen worden aangepakt met deze nieuwe organisatie?
  • Professor Anna Krzywoszynska, Universiteit van Oulu, Finland – Levende laboratoria, KIS en de noodzaak om sociaal relevante bodemkennis te produceren

Verder organiseert de KIS vzw 2 excursies voor de deelnemers van het PFAS event.

Technology excursion: De behandeling van grond, water en afval met PFAS vereist bijzondere aandacht en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Tijdens een veldbezoek van 4 uur krijgen deelnemers de kans om technische installaties te bezoeken die worden gebruikt voor de behandeling van afval en afvalwater met PFAS. Bovendien is er gelegenheid om technologische ontwikkelingen te verkennen en in gesprek te gaan met betrokkenen.

  • Stop 1: Indaver – Thermische behandeling met verbranding van industrieel afval met PFAS, online emissiemetingen, afvalwaterbehandeling.
  • Stop 2: BlueApp Incubator (Universiteit Antwerpen) – Demonstratie van apparatuur voor PFAS-vernietiging en andere innovatieve technologieën gepresenteerd door leden van KIS.

Bezoek aan een gebied met PFAS-verontreiniging & PFAS-sanering. In de afgelopen jaren is het gebied rond 3M en het dorp Zwijndrecht bekend geworden in heel Vlaanderen als een gebied met ernstige PFAS-verontreiniging. Tijdens een veldbezoek van 4 uur bestaat de mogelijkheid om het saneringsgebied te bekijken en te spreken met betrokkenen. Deelnemers kunnen ook de technische installaties bezoeken die worden gebruikt om vervuiling te monitoren en water, lucht en bodem te reinigen, evenals de behandeling van PFAS-afval.

  • Stop 1: Luchtkwaliteitsmetingen (VITO/VMM) 
  • Stop 2: Bezoek aan grote infrastructuurwerken (Oosterweelverbinding) in een PFAS-geïmpacteerd gebied en waterzuiveringsinstallaties voor afvoerwater (Lantis/Envisan) 
  • Stop 3: Bodemwasinstallatie (GRC Kallo)
<span data-metadata=""><span data-buffer="">Praktische informatie

Datum

01/02/2024

-

02/02/24

Locatie

Vestar, Antwerpen

Doelgroep

Alle organisaties betrokken bij de PFAS problematiek