Fytoremediatie met industriële hennep als innovatieve saneringstechniek voor mild verontreinigde PFAS-gronden

HEMP4PFAS

Ontwikkelproject rond fytoremediation goedgekeurd binnen de CIST-2024-I oproep met steun van Vlaanderen, OVAM en KIS.

Consortium partners:

 

Organisatie Land Website
1 C-Biotech België link
2 Antea Belgium België link
3 DEME environmental België link
4 E-missionC België link
5 iFLUX België link
6 INAGRO België link
7 VITO België link

Doelstellingen van het project:

Dit project richt zich op het verder ontwikkelen van een alternatieve, innovatieve aanpak voor bodemsanering, specifiek gericht op bodemtypes waar traditionele saneringstechnieken te duur, ingrijpend of moeilijk uit te voeren zijn (bv. licht tot matig vervuilde bodems, landbouwgrond, moeilijk toegankelijke terreinen, …).

Concreet concentreet het project zich op twee veelbelovende processen, nl. fytoremediatie en pyrolyse, die zorgvuldig geëvalueerd zullen worden op technische haalbaarheid, effectiviteit en efficiëntie. Enerzijds zal in een veldproef tijdens meerdere teeltcycli onderzocht worden in hoeverre industriële hennep PFAS in bepaalde delen van de plant kan accumuleren (fytoremediatie). Naast het optimaliseren van de PFAS-opname door de plant, zal er ook actief ingezet worden op innovatieve monitoring van meerdere milieucompartimenten (grondwater, bodem, plant) om PFAS tijdens het saneringsproces nauwkeurig te kunnen traceren. Na oogst van de hennep zullen de met PFAS verontreinigde plantdelen (bv. bladeren) in een daaropvolgende pilootproef onderworpen worden aan pyrolyse waarbij naar optimale vernietiging van PFAS gestreefd wordt.

De meerwaarde van het voorgestelde project ligt echter niet alleen in de innovatieve saneringsaanpak voor PFAS (en bij uitbreiding andere zorgwekkende stoffen), maar ook in een bredere waardecreatie op economisch, ecologisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Het gebruik van fytoremediatie en pyrolyse in combinatie met industriële hennep kan namelijk tot diverse ecosysteemdiensten (bv. opwaardering bodem, koolstofopslag, milieubewustzijn, …) leiden. Het consortium is ervan overtuigd dat juist dit holistische karakter een krachtig voorbeeld vormt voor het aanpakken van mondiale uitdagingen.

Werkplan:

Testlocaties:

  • Oefenterrein voor hulpdiensten (Ranst)
  • Een nog te selecteren terrein
Project informatie

Status

Looptijd

01/12/2024

-

30/11/2026

Locatie

Website

Coördinator

C-Biotech

Erik De Bryun & Ingmar Nopens

Technologie(ën) beschouwd in project

Milieucompartimenten

Type activiteit

Type zorgwekkende stof

Financieringsbron(nen)