Dit project zal toelaten om te bepalen of organoklei kan toegepast worden voor in situ immobilisatie van PFAS verontreinigingen in aanwezigheid van VOCl.
De voorgestelde oplossing betreft de immobilisatie van de verontreiniging in de verzadigde zone zodoende het verspreidingsrisico te stoppen. De voorgestelde site heeft het interessante voordeel dat er zowel zones met enkel PFAS verontreiniging als zones met een vermenging van PFAS en VOCl verontreiniging zijn waarbij al een saneringsactie via ERD (Enhanced Reductive Dechlorination) loopt. Deze unieke site laat dus toe om het effect van ERD en VOCl op de PFAS-sorptie ook na te gaan, waardoor dit onderzoek naar competitieve adsorptie in binaire en ternaire systemen niet enkel zal leiden tot effectieve verwijdering van PFAS op de verontreinigde site, maar ook zal bijdragen tot het verbreden van de knowhow rond PFAS sanering in aanwezigheid van een andere welgekende verontreiniging.
Concreet zal op het einde van het project de toepasbaarheid van de immobilisatie van PFAS en de opvolging via screening op pilootschaal aangetoond zijn. Daarbij zal de finale interpretatie van de resultaten en conclusies (‘lessons learned’) die nodig zijn voor de succesvolle implementatie op grote schaal uitvoerig gedeeld worden met de desbetreffende doelgroepen
FLUORO-SORB® is gebaseerd op organoklei dat de mogelijkheid heeft om zowel VOCl en PFAS te adsorberen en aldus te verwijderen uit de waterfractie. Organoklei wordt reeds toegepast voor het zuiveren van water in een waterzuiveringsinstallatie en voor het mengen met grond om de uitloging van PFAS te reduceren. Het heeft een grote adsorptiecapaciteit en kan ook korte keten PFAS adsorberen. Ter bepaling van de dosering voor de verschillende zones zullen eenvoudige labo-testen worden opgezet door Sodecon zodoende zo snel mogelijk naar de veldtoepassing over te gaan. De organoklei zal geïnjecteerd worden met de innovatieve SPIN® injectietechnologie van Injectis. Deze injectiemethode laat namelijk toe om injectiestoffen homogeen te injecteren over een diepte-interval met verschillende bodemlagen. Er wordt een uitgebreide monitoringscampagne voorzien in die 4 zones. De resultaten van deze monitoringscampagne zullen geëvalueerd worden door de KU Leuven.
Het geselcteerde terrein (Beernem) is gekend voor een historische verontreiniging met VOCls in de grond en in het grondwater te wijten aan de voormalige droogkuisactiviteiten. Als gevolg van het gebruik van PFAS-houdend blusschuim bij een grote brand in 1988 is er eveneens een PFAS verontreiniging in de grond en in het grondwater aanwezig. Sinds 1999 tot op heden is er enkel nog CleanLease – een industriële wasserij met zepen – operationeel. Op huidig moment is een sanering voor de verontreiniging met gechloreerde solventen in het grondwater lopende in opdracht van het sectorfonds Vlabotex vzw. Zoals vele andere VOCl grondwaterverontreinigingen wordt deze behandeld via het proces van Enhanced Reductive Dechlorination (ERD). Op deze site wordt glycerine als koolstofbron gedoseerd via infiltratiefilters.
Uit het beschrijvend bodemonderzoek PFAS opgemaakt door Antea blijkt dat er een verspreidingsrisico uitgaat van de PFAS-grondwaterverontreiniging. Deze verontreiniging is in bepaalde zones vermengd met de VOCl-verontreiniging. De huidige saneringstechniek voor de VOCl grondwaterverontreiniging is niet werkzaam voor de PFAS grondwaterverontreiniging aangezien PFAS extreem resistent zijn tegen biologische afbraak. Via dit project willen we de inzetbaarheid van PFAS-immobilisatie met FLUORO-SORB® in aanwezigheid van VOCl aantonen op pilootschaal via injectie in 4 zones: zone met enkel PFAS, zone met PFAS en VOCl binnen de behandelingscontour voor VOCl (om effect van ERD en VOCl op de PFAS-sorptie na te gaan); zone met enkel PFAS en VOCl buiten de behandelingscontour voor VOCl (om effect van VOCl op de PFAS-sorptie na te gaan); en een zone met enkel PFAS buiten de verspreidings- en behandelingscontour voor VOCl (om effect van glycerine op de PFAS samenstelling en sorptie na te gaan).
Status
Locatie
Website
Coördinator
Antea Belgium
Annemie Van den Bossche
annemie.vandenbossche@anteagroup.be
Technologie(ën) beschouwd in project
Milieucompartimenten
Type activiteit
Type zorgwekkende stof
Blijf steeds op de hoogte en schrijf je in om onze nieuwsberichten te ontvangen.