Geschreven op 01/02/24
Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gaat de Vlaamse regering mee investeren in innovatieve saneringstechnieken. Daarvoor wordt een maximumbedrag van 2.625.000,- Euro uitgetrokken. Doel is om de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve saneringstechnieken voor de aanpak van zeer zorgwekkende stoffen, in concretu PFAS, te versnellen en toe te passen. Ze gaat daarvoor op zoek naar consortia van ondernemingen, kennisinstellingen en overheden (minstens twee van de drie partijen moeten vertegenwoordigd zijn) om mee samen te werken.
“Vlaanderen is op Europees en op mondiaal vlak een koploper op het vlak van PFAS-onderzoek en -aanpak. Het is ook een van de blikvangers van Vlaanderen tijdens het Europees voorzitterschap de komende zes maanden. Toch blijft de aanpak van PFAS en andere zogenaamde ‘zeer zorgwekkende stoffen’ een complexe materie. De wetenschappelijke kennis en inzichten evolueren nog steeds zeer snel en saneringen stellen ons voor complexe, technische en maatschappelijke uitdagingen. De voorbije maanden en jaren werden tal van initiatieven ontwikkeld om hierop in te spelen en Vlaanderens koppositie te versterken”, klinkt het bij Demir.
Zo besliste de Vlaamse regering op 14 juli van dit jaar tot de oprichting van de vzw Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken (KIS), dat ondertussen operationeel is. De OVAM van haar zijde was de voorbije jaren erg actief betrokken bij het Europese Common Forum, het Europese PARC-project en de ENSOr-congressen over zeer zorgwekkende stoffen.
Vlaanderen beschouwt het Europees voorzitterschap van België in de eerste helft van 2024 dan ook als een uitgelezen kans om die werkzaamheden verder te versnellen. Niet alleen host de OVAM op 14 en 15 maart de vijfde editie van het ENSOr-congres, daarenboven organiseert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir op 1 en 2 februari ook een internationaal PFAS-congres.
De oproep voor samenwerkingsprojecten in het kader van innovatieve saneringstechnieken midden januri gelanceerd worden en ook aangekondigd worden na op het internationale PFAS-congres. Mogelijke consortia krijgen vervolgens tot 27 maart 2024 de tijd om hun voorstellen in te dienen. De ingediende projecten worden door de vzw KIS voorgelegd aan een onafhankelijke jury (selectiecommissie van experten), waarin het bestuursorgaan van de vereniging niet zetelt. De jury maakt een rangschikking op van de ingediende projectvoorstellen en legt deze voor aan de OVAM die zal overgaan tot toekenning van de steun op basis van een ministerieel besluit of besluit Vlaamse regering rekening houdend met het toe te kennen subsidiebedrag. Geselecteerde projecten moeten uiterlijk 31 december 2027 uitgevoerd zijn en ontvangen een max. subsidie van 450.000,- Euro. Consortia brengen zelf minimaal 25 % van de middelen in.
Blijf steeds op de hoogte en schrijf je in om onze nieuwsberichten te ontvangen.