Historiek

De PFAS-crisis en het Saneringsverbond

De oprichting van het Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken (KIS vzw) vormt het sluitstuk van de PFAS-opdracht. In die opdracht werd in 2021-2023 een versnelling gemaakt in kennis en beleid omtrent Perfluoralkyl stoffen (PFAS). In de regio rondom de sites van 3M en Lantis werd, samen met de lokale bewoners en de gemeente Zwijndrecht een aanpak uitgewerkt voor sanering van verontreinigde gronden en opvolging van de impact van de Oosterweelwerken.

 

Dit Saneringsverbond omvatte ook het ondersteunen en stimuleren van onderzoek en ontwikkeling naar innovatieve saneringstechnieken. In het saneringsverbond regio Zwijndrecht dd 28/10/2022 werd er specifiek afgesproken dat Vlaanderen koploper wil zijn in de aanpak en sanering van chemische verontreiniging in bodem, water en lucht waarbij er dus een snelle implementatie en opschaling van de opgedane kennis bij het bedrijfsleven dient plaats te vinden.  

Die ambitie werd concreet gemaakt in oktober 2023 met de oprichting van het Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken.

Het kenniscentrum KIS werd tot stand gebracht op initiatief van overheden, bedrijven en kennisinstellingen.  Het connecteren van kennisinstellingen en overheidsinstanties met bedrijven is een belangrijk aspect van de KIS activiteiten. KIS is een vzw. De leden (bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden) vormen samen de algemene vergadering. In het bestuursorgaan zitten vertegenwoordigers van elk van de 3 types partners.

Als eerste initiatief rond sanering, werd een workshop georganiseerd, waar verschillende bedrijven en onderzoekers innovatieve technieken voorstelden. Een verslag en alle informatie vind je hier.

Zeer zorgwekkende stoffen

Het kenniscentrum is op vlak van onderzoek en valorisatie complementair aan de werking ‘Onderzoek en monitoring’ van de Hub zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) binnen de Vlaamse overheid. Het onderzoek van deze Hub is gericht op blootstelling, verspreiding en impact van chemische verontreiniging. Het KIS richt zich dan weer op kennisdelen en innovatie rond zuiveringstechnieken. Tussen het KIS en de Hub wordt dan ook een wisselwerking uitgebouwd om kennis en inzichten wederzijds te delen.

Meer informatie over de Vlaamse visie Zeer Zorgwekkende Stoffen