PFAS, wat staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, vormen een diverse groep chemicaliën, waaronder PFCAs, PFOA, PFSAs, PFHxS en duizenden andere. Deze chemicaliën worden sinds de jaren 1950 commercieel geproduceerd en worden nu veelvuldig gebruikt in consumenten- en industriële toepassingen. Een kenmerk van PFAS is hun persistentie in het milieu, omdat ze extreem bestand zijn tegen afbraak. PFAS zijn op wereldwijde schaal een zorgpunt geworden vanwege hun potentieel om zich op te hopen in het menselijk lichaam en voedselketens.
Gedurende dit tweedaagse evenement zullen diverse belanghebbenden, waaronder overheden, industrie, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) en academici, samenkomen om verschillende onderwerpen met betrekking tot PFAS te bespreken. Deze onderwerpen zullen gebieden bestrijken zoals risicobeheerbenaderingen per land, uitdagingen op het gebied van innovatie voor het vinden van veiligere alternatieven, effectieve strategieën voor risicocommunicatie, bewakingstechnieken, afvalbeheer en benaderingen voor het beheren van verontreiniging.
De OESO is al bijna twee decennia actief betrokken bij het risicobeheer van PFAS. In reactie op Resolutie II/5 van de Internationale Conferentie over Chemisch Beheer (ICCM 2) 2009 werd in 2012 de gezamenlijke OESO/UNEP Global PFC Group opgericht. Deze groep heeft als doel de ontwikkeling en implementatie van nationale en internationale programma’s voor beheer en regelgevende benaderingen te bevorderen om de emissies en de aanwezigheid van schadelijke perfluorchemicaliën in producten te verminderen. De OESO heeft een sleutelrol gespeeld bij het coördineren van de inspanningen van deze groep, het faciliteren van de uitwisseling van informatie over PFAS en het ondersteunen van de wereldwijde overgang naar veiligere alternatieven.
De resultaten van deze activiteiten zijn te vinden op de OESO PFAS Portal.
Datum
12/02/24
-
13/02/24
Locatie
Hybride event -OECD in Boulogne-Billancourt, France
Doelgroep
Diverse belanghebbenden, waaronder overheden, industrie, niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en academici
Prijs
0
Blijf steeds op de hoogte en schrijf je in om onze nieuwsberichten te ontvangen.