Geschreven op 20/10/23
Omdat Vlaanderen koploper wil zijn in de aanpak en sanering van chemische verontreiniging in bodem, water en lucht is nu het Kenniscentrum Innovatieve Saneringstechnieken (KIS vzw) opgericht. Het is een nieuwe organisatie in een nieuw actieveld met als centrale opdracht het ontwikkelen, testen, uitwerken en opschalen van innovatieve sanerings- en zuiveringstechnieken binnen de disciplines water, lucht en bodem. De Vlaamse Regering heeft het initiatief net voor het reces goedgekeurd en ondertussen hebben alle leden het bestuursorgaan gekozen. Dit kenniscentrum moet op 1 januari 2024 operationeel zijn.
Het kenniscentrum is op vlak van onderzoek en valorisatie complementair aan de werking ‘Onderzoek en monitoring’ van de Hub zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) binnen de Vlaamse overheid. Het onderzoek van deze Hub is gericht op blootstelling, verspreiding en impact van chemische verontreiniging. De KIS vzw richt zich dan weer op kennisdelen en innovatie rond zuiveringstechnieken. Tussen de KIS vzw en de Hub wordt dan ook een wisselwerking uitgebouwd om kennis en inzichten wederzijds te delen.
Het kenniscentrum bestaat uit verschillende overheidsinstanties, kennisinstellingen en bedrijven om een multidisciplinaire aanpak te kunnen bewerkstelligen:
Deze leden hebben op 21 augustus Leen Bastiaens als KIS-manager gekozen. Leen Bastiaens is deskundige bodem- en grondwatersanering bij VITO en heeft ruime expertise in het coördineren en aansturen van grote R&D-projecten.
Blijf steeds op de hoogte en schrijf je in om onze nieuwsberichten te ontvangen.