PFAS-Immobilisatie voor Grond- en Grondwatersanering en Screening

PIGGS

Demonstratieproject rond bodem- en grondwatersanering goedgekeurd binnen de CIST-2024-I oproep met steun van Vlaanderen, OVAM en KIS.

Consortium partners:

Organisatie Land Website
1 Jan De Nul België link
2 Soetaert België link
3 UGent België link
4 Antea Group België link
5 Port of Antwerp Bruges (PoAB) België link

Doelstellingen van het project:

Een groot aandeel van de PFAS-verontreinigde gronden worden momenteel nog geclassificeerd als ‘niet-reinigbaar’, onder andere omwille van de grondeigenschappen, de te hoge PFAS-concentratie en/of het niet kunnen afgraven van de grond. Sanering via PFAS-immobilisatie is een universeel toepasbare techniek en biedt een oplossing voor de limitaties van de huidige saneringstechnieken voor grond en grondwater. Het JDN-additief dat hiervoor gebruikt wordt, werd specifiek ontwikkeld door Envisan voor de immobilisatie van PFAS en overstijgt daardoor de werking van de huidige immobilisatie-additieven op de markt (laagste dosering én hoogste effectiviteit).

Via dit project willen we de inzetbaarheid van PFAS-immobilisatie aantonen op pilootschaal voor zowel ondiepe PFAS-verontreiniging (via inmenging) als diepe PFAS-verontreiniging (via injectie). De sanering wordt uitgevoerd door Soetaert op een terrein dat beschikbaar wordt gesteld door Port of Antwerp-Bruges. Voor de monitoring van de sanering wordt gebruik gemaakt van een innovatieve PFAS-screeningstechniek ontwikkeld door UGent. Deze techniek is in staat om in enkele minuten de totale PFAS-concentratie te detecteren. Gedurende anderhalf jaar wordt de immobilisatie gemonitord door Antea Group. Daarnaast onderwerpt Envisan de geïmmobiliseerde grond op laboschaal aan extremere blootstellingen die niet op pilootschaal kunnen nagebootst worden.

Dit project leidt tot een uitvoerige analyse van alle aspecten van PFAS-immobilisatie. Op basis van de belangrijke lessen die uit de uitvoering en de resultaten volgen, kan de techniek na afronding gebruikt worden op volle schaal voor verschillende toepassingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het behandelen van gronden die niet afgegraven kunnen worden en het nabehandelen van extreem vervuilde gronden waarbij andere saneringstechnieken onvoldoende efficiënt zijn. Door het succesvolle gebruik van immobilisatie op zichzelf en de combinatie ervan met andere saneringstechnieken, zal een grote stap gezet worden richting het vinden van een duurzame, betaalbare en snelle oplossing van elke PFAS-verontreinigde bodem.

Werkplan:

Testlocaties:

Industrieel terrein in haven van Antwerpen – zone die als oefenterrein voor de brandweer heeft gefungeerd.

Project informatie

Status

Looptijd

01/12/2024

-

31/03/2027

Locatie

Website

Coördinator

Jan De Nul - Envisan

Emma Vanderveken

emma.vanderveken@envisan.com

Technologie(ën) beschouwd in project

Milieucompartimenten

Type activiteit

Type zorgwekkende stof

Financieringsbron(nen)