Innovatieve PFAS sanering @ TACK

IPS@TACK

Demonstratieproject rond afvalwaterzuivering goedgekeurd binnen de CIST-2024-I oproep met steun van Vlaanderen, OVAM en KIS.

Consortium partners:

Organisatie Land Website
1 Truck- en Tankcleaning Tack (TTT) België https://www.tankcleaning.be/
2 Pantarein Water België https://www.pantareinwater.be/
3 Tectero BV België http://www.tectero.com
4 Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) België http://www.vmm.be
5 Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) België http://www.vito.be/nl

Doelstellingen van het project:

Het project heeft tot doel om op een innovatieve en duurzame manier PFAS (en andere persistente stoffen) te verwijderen uit complexe bedrijfsafvalwaters van een Truck- en Tankcleaning bedrijf. Bedrijven zoals TTT hebben een cruciale rol binnen de industrie. Zonder deze bedrijven zouden productieprocessen stilvallen omdat er geen transport meer mogelijk is met propere tankwagens en omdat vloeibare afvalstromen zich zouden opstapelen.

Uit gevoerde onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt dat de aangeleverde afvalwaters PFAS en andere persistente stoffen bevatten. De standaard technologieën zoals fysicochemische zuivering, biologische zuivering en actieve kool dosering blijken ontoereikend om alle persistente stoffen te verwijderen. Hoewel actieve kool vaak voorgesteld wordt als oplossing (cf. BBT-studie), brengt deze technologie veelal een hoge operationele kost met zich mee gegeven de relatief lage efficiëntie (in bepaalde gevallen is slechts een PFAS belading 0,0001 % mogelijk). Anderzijds produceert deze technologie ook afval en houdt het behoud-van-ellende principe stand (0,0001% → 1000 kg afval/g PFAS).

Het is exact hiervoor dat dit projectvoorstel soelaas wil bieden door een aaneenschakeling van (nieuwe) waterzuiveringstechnologieën op die manier te opereren zodat een permeaat en concentraat vrij van PFAS gegeneerd kunnen worden. Het project is innovatief in de zin dat het de doelstelling is om persistente organische stoffen en met name PFAS rechtstreeks in de waterstroom af te breken m.b.v. de destructietechniek niet-thermische plasma. Door het energie-intensieve karakter van deze technologie is opconcentratie van de voedingsstroom (concentraat) wenselijk, m.b.v. membraantechnologieën zoals nanofiltratie (NF) of omgekeerde osmose (RO) of een combinatie van NF en RO. Bij NF is permeatie van korte keten PFAS mogelijk waardoor nog adsorptiemiddelen ingezet dienen te worden voor polishing. De verwijdering van competitieve CZV door membraanfiltratie en het in serie schakelen van adsorptiemiddelen moet evenwel de efficiëntie van de adsorptiemiddelen verhogen. Het geheel van technieken op pilootschaal wordt gemonitord met zowel kwantitatieve chemische analyses als effectgerichte (ecotoxiciteit) testen.

Werkplan:

Het project wordt opgedeeld in 5 werkpakketten (WP’s):

  • WP1: Membraan technologieën – pilootinstallaties
  • WP2: Niet-thermische Plasma – voorbereidende labotesten en pilootinstallatie
  • WP3: Adsorbentia pilootinstallatie
  • WP4: Effectgericht meten en chemische analyses voor ZZS
  • WP5: Projectmanagement en rapportage

 

Testlocaties:

Het project zal uitgevoerd worden bij Truck- en tankcleaning Tack (TTT) te Oostrozebeke. TTT is een onderneming die gespecialiseerd is in het reinigen van tankwagens (met daarnaast een truckwash) en het verwerken van afvalwaterstromen (en slibstromen) van diverse industriële sectoren. Dit betreffen afvalwaters waarvoor bij de aanleverende bedrijven geen verwerkingsmogelijkheden zijn. Bedrijven zoals TTT hebben een cruciale rol binnen de industrie.

Het afvalwater bevat 10 tot 15 componenten van de WAC/IV/A/025 analysemethode in concentraties van enkele microgrammen per liter (voor de tertiaire zuivering). Dit betreft onder meer PFBA, PFPeA, PFHxA, PFHpA, PFOA, PFBS, PFHxS, DONA, PFBSA en 6:2 FTS. In het project worden ook de volgende PFAS-verbindingen gemeten:

        • Ultra-korte PFAS via WAC/IV/A/026 analysemethode
        • PFAS precursoren via TOP assay analysemethode

 

 

 

 

Project informatie

Status

Looptijd

01/11/2024

-

08/02/2026

Locatie

Website

Coördinator

Truck- en Tankcleaning Tack

Nick Vandekerckhove

nick.vandekerckhove@tackcleaning.com

Technologie(ën) beschouwd in project

Milieucompartimenten

Type activiteit

Type zorgwekkende stof

Financieringsbron(nen)