Niet-thermisch plasma en schuim-gebaseerde remediatie van PFAS-bevattend grondwater

p-FRESCO

Demonstratieproject rond grondwatersanering goedgekeurd binnen de CIST-2024-I oproep met steun van Vlaanderen, OVAM en KIS.

Consortium partners:

 

Organisatie Land Website
1 Jan De Nul België www.jandenul.com
2 Tectero België www.tectero.com
3 VITO NV België www.vito.be
4 Vopak Energy Park Antwerp België www.vopak.com

Doelstellingen van het project:

In dit innovatieproject wordt een demonstratie gegeven op het veld van de gecombineerde waterzuiveringstechniek van opconcentratie via schuimfractionation en destructie via niet-thermische plasma. Deze technieken zullen ingezet worden voor de zuivering van met PFAS verontreinigd grondwater in een bronzone op het terrein van Vopak in de Antwerpse haven (VEPA site). Er zal worden getest of de hoge concentraties aan PFAS (in hoofdzaak 6:2 FTS) op een BATNEEC wijze kunnen gezuiverd worden tot onder de lozingsnormen maar tegelijkertijd zal het effect van de andere verontreinigingen (minerale olie, BTEX) en nevenparameters op het proces worden geëvalueerd. Via innovatieve analysetechnieken van VITO zal een fit-for-purpose strategie worden gevolgd voor de opvolging van het zuiveringsproces. Hierbij zal aandachtig gekeken worden naar de afbraakproducten en de interferentie van andere stoffen op de meetbaarheid van de individuele componenten en zal de efficiëntie van het proces nauwgezet geanalyseerd worden.

Met dit project zal worden getracht een breder beeld te vormen van de toepasbaarheid van de opconcentratie- en destructietechnieken op grotere schaal en worden bepaalde aandachtspunten benadrukt zoals de interferentie van andere parameters op de processen en de vorming van afbraakproducten die met de standaard analysetechnieken niet worden gemeten. Daarnaast wil het consortium met dit project aantonen dat deze technieken opschaalbaar zijn en in full scale projecten zullen kunnen toegepast worden in de nabije toekomst.

 

 

Werkplan:

Testlocaties:

Industrieel terrein in de haven van Antwerpen – brandoefenzone.

PFAS is aanwezig in een petroleumverontreiniging.

Project informatie

Status

Looptijd

01/12/2024

-

31/07/2026

Locatie

Website

Coördinator

Jan De Nul

Pieterjan Waeyaert

pieterjan.waeyaert@envisan.com

Technologie(ën) beschouwd in project

Milieucompartimenten

Type activiteit

Type zorgwekkende stof

Financieringsbron(nen)